Ezeket edd télen, hogy elkerüljenek a betegségek! A legjobb természetes immunerősítő ételek nátha, influenza, vírusok ellen
Miért kell télen sok cinket tartalmazó élelmiszert fogyasztani? Melyek a legjobb természetes A-, B-, C-, E- vitaminforrások? Milyen élelmiszerekkel épülhetünk fel gyorsabban a náthás-megfázásos időszakban, illetve az influenzás járványok idején? Dietetikus tanácsai.
Szerző: Nagyszülők Lapja | 2017-02-03.
A szervezet természetes ellenálló képessége nagymértékben javítható, ha téli étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatású biológiailag aktív növényi vegyületeket (például flavonoidok) és teljes értékű fehérjét. A vitaminok közül a B12-, az A-, C- és E-vitaminok fogyasztására kell különös gondot fordítani, ám fontos, hogy ezeket elsősorban ne étrend-kiegészítőkkel vigyük be szervezetünkbe, hanem természetes forrásokból - mondja Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára.
Az immunrendszer szempontjából kiemelt szerepe van a cinknek, amely a sejtek szaporodáshoz, újraképződéséhez szükséges.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes cinkforrások?
A B12 vitamin az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatással van.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes B12-vitaminforrások?
Az A-vitamin véd a fertőzésektől, mivel elősegíti a bőr és a nyálkahártya épségét, és ezáltal kevesebb esélyt ad kórokozók szervezetbe jutására. Veresné Dr. Bálint Márta javaslata szerint naponta szükséges A-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztani.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes A-vitaminforrások?
Mely élelmiszerek a legjobb természetes béta-karotin források?
A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet - szükségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint.
A túlzásba vitt C-vitamin bevitel idővel akár vesekő kialakulásához is vezethet, a napi szükséglet duplája (180-200 mg) már nagymértékben támogathatja az immunrendszer működését.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes C-vitamin-források?
A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, valamint segíti az immunsejtek képződését.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes E-vitamin források?
Immunrendszerünk felépítéséhez jó minőségű fehérjére is szükség van, mely a sovány tejtermékekben (például túró, joghurt), húsokban, halakban, tojásban található.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes B6-vitamin források?
A bélrendszernek is jelentős szerepe van az immunvédekezésben - szögezte le Veresné Dr. Bálint Márta. A probiotikus joghurtok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak megfelelő számban, amelyek a vastagbélben megtapadva kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekező rendszer épségét.
A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyaga (allicin) baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, érdemes ezért főzéshez és salátákhoz bátran használni belőle - javasolta a főiskolai tanár.
Veresné Dr. Bálint Márta felhívta a figyelmet, hogy hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén nem gond, ha valaki egyáltalán nem tud enni, ám ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása szükséges, amivel elkerülhető a kiszáradás és a baktériumok is könnyebben kiürülnek a szervezetből.
A különösen veszélyeztetett csoportoknál - gyerekeknél, és időseknél - hasmenéssel, hányással járó fertőzés esetén segítséget jelent a gyógyszertárban kapható úgynevezett orális rehidráló sókeverékkel készített folyadék fogyasztása, amivel pótolni lehet a szervezetből a tünetek következtében kiürült ásványi anyagokat és vizet.
Forrás: Semmelweis Médiasarok
Élelmiszerfotók: Pixabay
Cink - segíti az immunrendszert
Az immunrendszer szempontjából kiemelt szerepe van a cinknek, amely a sejtek szaporodáshoz, újraképződéséhez szükséges.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes cinkforrások?
- tökmag
- sovány marhahús
- hüvelyesek
B12-vitamin - immunerősítő hatása közismert
A B12 vitamin az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatással van.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes B12-vitaminforrások?
- minden állati eredetű termékben, például: hús, hal, tojás, kefir
- dúsított gabonapelyhekben
A-vitamin - véd a fertőzésektől
Az A-vitamin véd a fertőzésektől, mivel elősegíti a bőr és a nyálkahártya épségét, és ezáltal kevesebb esélyt ad kórokozók szervezetbe jutására. Veresné Dr. Bálint Márta javaslata szerint naponta szükséges A-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztani.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes A-vitaminforrások?
- máj
- tojás
- tejtermékek
- margarin
Mely élelmiszerek a legjobb természetes béta-karotin források?
A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet - szükségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint.
- sütőtök
- piros húsú kaliforniai paprika
- brokkoli
- aszalt sárgabarack
C-vitamin - erősíti az immunrendszert
A túlzásba vitt C-vitamin bevitel idővel akár vesekő kialakulásához is vezethet, a napi szükséglet duplája (180-200 mg) már nagymértékben támogathatja az immunrendszer működését.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes C-vitamin-források?
- citrusfélék
- kivi
- zöldpaprika
- kelbimbó
- karfiol
- fejes káposzta
- kelkáposzta
- savanyú káposzta
E-vitamin - hatástalanítja a szabadgyököket
A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, valamint segíti az immunsejtek képződését.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes E-vitamin források?
- étolajak
- gabonacsírák
- tojássárgája
B6-vitamin - fehérjék hasznosulásához elengedhetetlen
Immunrendszerünk felépítéséhez jó minőségű fehérjére is szükség van, mely a sovány tejtermékekben (például túró, joghurt), húsokban, halakban, tojásban található.

Mely élelmiszerek a legjobb természetes B6-vitamin források?
- barna rizs
- teljes kiőrlésű gabonatermékek
Probiotikusok joghurtok - a bélrendszer védekezőképességét erősíti
A bélrendszernek is jelentős szerepe van az immunvédekezésben - szögezte le Veresné Dr. Bálint Márta. A probiotikus joghurtok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak megfelelő számban, amelyek a vastagbélben megtapadva kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekező rendszer épségét.
Fokhagyma - baktérium-, gomba- és vírusölő
A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyaga (allicin) baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, érdemes ezért főzéshez és salátákhoz bátran használni belőle - javasolta a főiskolai tanár.
Veresné Dr. Bálint Márta felhívta a figyelmet, hogy hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén nem gond, ha valaki egyáltalán nem tud enni, ám ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása szükséges, amivel elkerülhető a kiszáradás és a baktériumok is könnyebben kiürülnek a szervezetből.
A különösen veszélyeztetett csoportoknál - gyerekeknél, és időseknél - hasmenéssel, hányással járó fertőzés esetén segítséget jelent a gyógyszertárban kapható úgynevezett orális rehidráló sókeverékkel készített folyadék fogyasztása, amivel pótolni lehet a szervezetből a tünetek következtében kiürült ásványi anyagokat és vizet.
Forrás: Semmelweis Médiasarok
Élelmiszerfotók: Pixabay
Feliratkozás hírlevélre
Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.