Egészségügyi problémád van? Ugye tudod, hogy a jól megválasztott ételekkel rengeteget tehetsz az egészségedért! Összeállításunkból megtudhatod, hogy melyik gyümölcs, zöldség, fűszer milyen betegségekre jó.
![]() AlmaTartalmaz A, B-komplex, C-vitamint és magas az ásványi anyag tartalma, ami jó hatással van az emésztésre. A benne található cink, fluor, jód, kalcium, kálium, szelén mind együtt szolgálják az egészségünk megőrzését és elengedhetetlenül szükségesek az erős, ellenálló immunrendszerünk kialakulásához. Az almának magas a flavonoid tartalma, ami antioxidáns hatású, így semlegesítve a sejteket károsító oxidációs folyamatokat. Főleg az alma héjában találhatók a fő antioxidánsok, mint az epicatechin, phloretin glycosid, quercetin glycosid, chlorogénsav. A flavonoidok erősítik az immunrendszert. További tulajdonságai, hogy májvédő hatású, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti az asztma kialakulását az almalé magas antioxidáns tartalma. Milyen betegségekre jó?emésztési problémák |rákos megbetegedések |koleszterin probléma |cukorbetegség |gyulladásos megbetegedések |asztma |immunerősítés |májbetegségek |vírusos- és bakteriális betegségek | |
![]() BirsalmaA birsalma bővelkedik értékes vitaminokban, ásványi anyagokban, ásványi sókban. Tartalmaz A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, valamint P-vitamin is. Ez a koleszterinszint szabályozásában fontos. Jelentős mennyiségű foszfort, kalciumot, káliumot, vasat is tartalmaz, és magas a pektin tartalma. A pektin a birsalma héjban található, ami nagyon értékes rost az emberi szervezet számára. Milyen betegségekre jó?székrekedés |emésztési problémák |menstruációs görcsök |gyulladásos megbetegedések |sebek |fagyás |reuma |koleszterin probléma |vérképzési probléma | |
![]() CéklaA mostohanövényként kezelt cékla rendkívül jó élettani hatással van szervezetünkre. A- B- C-vitaminban gazdag, így antioxidáns hatású. B9-vitamintartalmának köszönhetően vérképző hatású és folsavtartalma elengedhetetlen a magzat fejlődéséhez, ezért kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Ásványi anyag tartalmáról is elmondhatjuk, hogy rendkívül magas. A benne található kálium vizelethajtó hatású, de bővelkedik foszforban, kalciumban, kénben, nátriumban és vasban is. Ásványi anyagainak és vitaminjainak köszönhetően immunerősítő és méregtelenítő hatású, így egy méregtelenítő kúra során nem hagyható ki étrendünkből a cékla. Tumorellenes hatású, mely a céklában található betainnak köszönhető, ami egyben a cékla vörös színét is adja. Kemoterápiás kezelésen átesett betegek körében végzett kutatás kimutatta, hogy néhány hetes céklakúra után jelentő javulás mutatható ki állapotukban. Milyen betegségekre jó?rákos megbetegedések |szívbetegség |tüdőbetegség |vérképzési probléma |magzatvédő |vizelethajtó |immunerősítés |reflux |méregtelenítés | lugosítás |menstruációs zavarok |székrekedés | aranyér |bőrápolás | |
![]() FahéjA fahéj fűszer- és gyógynövény számos egészségvédő hatása ismert. Erős antioxidáns hatású számos vegyületének köszönhetően, köztük a mangánnak. Immunerősítő, vírus- és baktériumölő. Gombás fertőzések, akár lábgomba esetén a fahéj olaj hatékonyan alkalmazható. Megfázás és fertőző betegségek esetén kiváló gyógyhatású. Milyen betegségekre jó?immunerősítés |vírusos- és bakteriális megbetegedések | fertőző betegségek |gombás megbetegedések |megfázásos megbetegedések |ízületi betegségek |anyagcsere betegségek |koleszterin problémák |emésztőrendszeri megbetegedések | étvágytalanság |hányinger |fájdalomcsillapító | gyulladáscsökkentő |afrodiziákum |bőrápolás |szív- és érrendszeri megbetegedések | |
![]() Fekete retekA fekete retek gazdag B1-, B2- és C-vitaminban, antioxidáns hatású vegyületekben (aszkorbinsav, karotenoid, polifenokos komponensek, tocoferol) és illóolajokban (raphanin, raphanol, mustárolaj-glikozidok). Ásványi anyag tartalma is jelentős: foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, niacint tartalmaz. Kalóriaszegény és magas rosttartalmú növény. Milyen betegségekre jó?vérnyomás |vízhajtó | immunerősítés | fog- és ínybetegségek | csontbetegségek |epebetegségek |felső légúti megbetegedések |ízületi betegségek |bőrbetegségek |emésztési problémák |virágpor-allergia |lugosítás |cukorbetegség |potenciazavar | |
![]() FokhagymaA fokhagyma fontos ásványi anyagokat tartalmaz, valamint A-, B-, C- és E-vitamint. Összetevőiből következik, hogy antioxidáns hatású, immunerősítő növény. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyagnak köszönheti. Milyen betegségekre jó?immunerősítés |vírusos- és bakteriális megbetegedések |gombás megbetegedések |emésztési problémák |epebetegség |májbetegség |emésztőrendszeri megbetegedések |szív- és érrendszeri megbetegedések |rákos megbetegedések |nehézfém mérgezés |fertőző megbetegedések |bőrbetegségek | |
![]() GyömbérA gyömbér fontos összetevői az illóolajok, B6- és C- vitamin, foszfor, kalcium, kálium, kén és magnézium, valamint sok olyan összetevő, mely kedvező hatással van a szervezetre. Antioxidáns hatású növény és rákellenes tulajdonságot is kötnek hozzá. Milyen betegségekre jó?rákos megbetegedések |szív- és érrendszeri megbetegedések |idegrendszeri megbetegedések |görcsoldó |hányinger |migrén |vágykeltő |méregtelenítés |emésztési problémák |gyulladásos megbetegedések |megfázásos megbetegedések |ízületi betegségek |anorexia | |
![]() KaporA kapor gazdag rostban és vitaminokban. A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamint tartalmaz. Ugyanez elmondható az ásványi anyag összetevőiről is. Cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, réz és vas is megtalálható benne. Továbbá folsav, pektin és riboflavin. Többszörösen telítetlen zsírsavai az omega 3 és 6. Milyen betegségekre jó?rákos megbetegedések |immunerősítés |bakteriális megbetegedések |emésztőrendszeri megbetegedések |húgyúti megbetegedések |szív- és érrendszeri megbetegedések |menstruációs problémák |cukorbetegség |csontbetegségek |vizelethajtó |étvágytalanság |impotencia | |
![]() KaralábéA karalábé magas vitamin és ásványi anyag forrásunk. Sok benne az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, de jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, ként, magnéziumot, és szelént. Tartalmaz szulforafán vegyületet. Milyen betegségekre jó?rákos megbetegedések |légúti betegségek |bőrbetegségek |emésztési problémák |bakteriális megbetegedések | |
![]() KöménymagA köménymagban szinte valamennyi vitamin megtalálható és tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat. Milyen betegségekre jó?emésztőrendszeri megbetegedések |görcsoldó |étvágytalanság | |
![]() KörteA körte tartalmaz A-, B1-, B2-, C-vitamint, cinket, jódot, kalciumot, káliumot és magnéziumot. Magas a vitamintartalma és az ásványi anyag tartalma, így sok betegségre jótékonyan hat, vagy megelőzhető vele. Ezek a hasmenés, vérszegénység, depresszió, kimerültség, a tuberkulózis, reuma és az ízületi gyulladás, de megakadályozza a végbélrák kialakulását is. Napi egy körte biztosítja szervezetünk C-vitamin és kálium szükségletét és cukorbetegek is fogyaszthatják. Milyen betegségekre jó?hasmenés |vérszegénység |depresszió |kimerültség |tuberkulózis |ízületi betegségek |rákos megbetegedések | |
![]() ŐszibarackA nyár gyümölcse a lédús őszibarack, melyben sok az A- és C-vitamin, így kitűnő természetes antioxidáns, segítve ezzel a rákos megbetegedések gyógyítását és vértisztító. Az ásványi anyagokat tekintve nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, boront és szelént. Ezek fontos szerepet töltenek be a csontot és az izmok működésében. Kiemelendő, hogy a boron tartalma emeli a vérben a női és férfi hormon szintjét és hormon-kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot, ennek köszönhetően jobb a felszívódása ennek a két ásványi anyagnak. Milyen betegségekre jó?rákos megbetegedések |vértisztító |hormonbetegségek |emésztési problémák |vizelethajtó |húgyúti betegségek |bőrápolás |csontbetegségek |izombetegségek | |
![]() PaprikaKözismert, hogy a paprika sok C-vitamint tartalmaz, de emellett nagy mennyiségben található meg benne az A-vitamin és különböző B-vitaminok, valamint gazdag béta-karotinban is. Ásványi anyagai közül jelentős a kálium, magnézium és a vas. Milyen betegségekre jó?immunerősítés |koleszterin problémák |emésztési problémák |érrendszeri megbetegedések |ízületi betegségek |rákos megbetegedések | |
![]() ParadicsomA paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségünk. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas a C-vitamin benne, de jelentős az A-, B1-, B2-, E- vitamin tartalma, de ezeken kívül számos vitamin forrása és gazdag karotinban is. Számos ásványi anyaga közül, meg kell említenünk a káliumot, foszfort és a szilíciumot. Káliumtartalma tisztítja a vért, a többi ásványi anyag - amely még megtalálható benne - segít eltávolítani a vérből a mérgeket. Magas víztartalmának köszönhetően megakadályozza a vér besűrűsödését. Milyen betegségekre jó?vértisztító |vérképzési zavar |rákos megbetegedések |májbetegségek |vesebetegségek |méregtelenítés |gyulladásos megbetegedések |ízületi betegségek |epebetegségek |bőrbetegségek |bőrápolás | |
![]() SárgabarackA sárgabarack A- és C-vitaminban gazdag. Szervezetünk számára, napi 2-3 szem biztosítja az A-vitamin szükségletet, valamint hasznos béta-karotin-, folsav-, és niacin forrás. Jelentős mennyiségű A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a máj működésére, a zsíranyagcserére, erős rák ellenes és ér védő hatású, de ne feledkezzünk meg a szemre gyakorolt pozitív hatásáról sem, hisz késlelteti a látásromlást. Milyen betegségekre jó?májbetegségek |rákos megbetegedések |érrendszeri megbetegedések |látás |székrekedés |bőrápolás | |
![]() SárgarépaA répa tartalmaz A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat, foszfort, kalciumot, káliumot, krómot, magnéziumot, nátriumot, vasat. Kiemelkedő béta-karotin forrás, ami az A-vitamin elő vitaminja, de más karotinok is megtalálhatók benne. A máj a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely nélkülözhetetlen a szem jó fényérzékeléséhez, így javítva a látást. Milyen betegségekre jó?látás |immunerősítés |csecsemőmirigy működési zavar |nyálkahártya |koleszterin probléma |ízületi betegségek |emésztőrendszeri megbetegedések |mellékvese |hasnyálmirigy |májbetegségek |csontfejlődés |bőrproblémák | |
![]() SzegfűszegMagas illóolaj tartalmú fűszer- és gyógynövény. Az illóolajában található eugenol, antibakteriális és tartósító hatású. Erős baktérium-, gomba- és vírusölő és érzéstelenítő tulajdonsága miatt, kivallóan alkalmazható sebek tisztítására, csillapítja a rovarcsípések kellemetlen tüneteit és fogfájást, öblögethetünk is vele szájüregproblémák esetén. Milyen betegségekre jó?vírusos- bakteriális- és gombás megbetegedések |érzéstelenítés |rovarcsípés |fogfájás | |
![]() SzilvaA szilva gazdag vitaminban és ásványi anyagban, valamint antioxidánsokban. Egy szem szilva már annyi vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint egy marék áfonya. Tartalmaz B1-, B2-vitamint és majdnem minden B-vitamint, de megemlíthetjük még az A-vitamint, az A-provitamint, béta-karotint és a C-vitamint. Ásványi anyagok közül a foszfor, kalcium, kálium, magnézium található meg benne, nyomelemként a cink. Antioxidánsai az antocián színanyagok, rutin, quercitin, flavonoidok és a legtöbbet a szilva héja tartalmazza, ezért ne pucoljuk meg a szilvát fogyasztáskor. A gyümölcs 85%-a víz, de kevés cukrot tartalmaz. Milyen betegségekre jó?székrekedés |vizelethajtó |szív- és érrendszeri megbetegedések |rákos megbetegedések |immunerősítés | |
©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja