Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Szokások, rituálék a családban: Miért van a gyermekeknek szükségük szokásokra? Át kell-e venni az otthoni szokásokat, ha a nagyszülőnél vannak az unokák?

Miért van szükségük a gyerekeknek szokásokra? Át kell-e venni az otthoni szokásokat, amikor nálad vannak az unokák, vagy érdemes inkább saját szokásokat kialakítani? Mi is az a szokás - ha már itt tartunk.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2016-10-19.

A gyerekek nem csak hogy szeretik, hanem egyenesen igénylik a rituálékat.

Mindenhonnan csak azt hallani, hogy a kisgyerekeknek mennyire nagy szükségük van a szokásokra, például az esti lefekvést megelőző „rituáléra”, ami mindig pont ugyanakkor, pont ugyanúgy ismétlődik meg. De vajon miért? És miért kell a kisgyerekeket ezekkel az ismétlődő, berögzött rutintevékenységekkel újra és újra megsegíteni?

A szokások keretet adnak a hétköznapokhoz és örömmel töltenek el bennünket
Rituálé alatt azokat a történéseket értjük, ami minden nap pontosan ugyanúgy zajlik. És itt nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolnunk, hanem olyan apróságokra, ami az együttélést könnyebbé teszi és örömet ad. Ezek a jól bevált szertartások gondoskodnak az együttélés öröméről, ezek mutatnak irányt, adnak egyfajta tartást, biztonságot és bizalmat a család és a társadalom tagjainak.

Egy olyan szokás, ami csupán szükséges rossz vagy inkább kényszer, az csak nehézkesen tud beépülni a hétköznapokba.

Talán neked is ismerős:

- ha reggel nem iszom meg a kávémat, akkor nem is kezdődik jól a napom;
- reggel mindig az az első, hogy átfutom a híreket;
- az ünnepnap annyira megzavarja az időérzékemet, hogy egész nap úgy érzem, mintha hétvége lenne;
- minden este be kell kapcsoljam a híradót;
- soha nem fekszem le úgy, hogy nincs elmosogatva;
- ebéd után mindig eszek egy kis édességet;
- délután szunyókálok egy fél órácskát, mert jólesik...


A fenti kijelentések természetesen nem mindenkire vonatkoznak, de az igaz, hogy mindenkinek megvannak a maga jóleső szokásai. És amint felismerjük, hogy a magunk számára milyen fontosak ezek a jól bevált rutinok, egyből rájövünk, hogy a gyerekek is hasonlóan érezhetnek. A gyerekeknek, unokáknak éppannyira szükségük van a maguk ismétlődő, jóleső rutintevékenységeire, mint nekünk, felnőtteknek!

Hogyan hatnak a szokások?

1. Irányt szabnak.
2. Megnyugtatnak, komfort érzetet biztosítanak.
3. Biztonság, magabiztosság, jártasság érzést kölcsönöznek - egyúttal oldják a szorongást.
4. Megkönnyítik a tanulási folyamatot.
5. Önállóságra biztatnak.
6. Rendet, rendszert szabnak, a napi folyamatoknak keretet nyújtanak.
7. Magabiztos fellépést és tartást adnak.

Fontos, hogy egy adott szokás mindig örömet nyújtson, és az is, hogy arról le is lehessen szokni, és az ne forduljon át függőségbe, mániába.

Amikor az unoka látogatóba érezik a nagyszülőkhöz, akkor nem szükséges minden egyes otthoni szokás átvételére törekedni, elegendő, ha egyet, kettőt vagy hármat emelünk át a nagyszülői gyakorlatba. Ha átvesszük az otthoni szokásokat, akkor az őket megnyugtatással tölti el, és azt érezteti velük, hogy a nagyszülők figyelnek rájuk, törődnek velük, szeretik őket.

Érdekes, hogy a gyerekek a szokásokat, rituálékat nem tekintik korlátnak akkor, ha azokhoz már egészen kiskoruktól hozzá vannak szoktatva.


Tippek unokákkal közös rituálékhoz:

  • Ha nálad van az unoka, akkor sétáljatok együtt a kiskertben, és közösen locsoljátok meg a növényeket.
  • Mondókázzatok, énekeljetek közösen, vagy rajzolgassátok a kicsivel együtt a pont- pont-vesszőcskét, vagy hasonló rajzoltató mondókát.
  • A nagyszülői asztalnál esetleg legyenek külön szokások, mint otthon, például az, hogy az unokák maguk dönthetik el, ki hova ül.
  • Ha nálatok alszik az unoka, akkor este lefekvés előtt imádkozzatok, vagy mesélj el neki egy szép régi családi történetet.
Emlékszel még azokra a csodálatos szünidőkre, felejthetetlen nyarakra, amiket a nagyszüleidnél töltöttél? És emlékszel azokra a kedves szokásokra, rituálékra, amelyek csak a nagyszülői házban voltak jelen? Ha igen, akkor meséld el ezeket az unokádnak, biztosan kíváncsi lesz rájuk.

Fotó: Pixabay
Forrás: Külföld / grosseltern.de
Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc