
Saláta főzelék citrommal
Kategória: Főzelékek
7 hónapos kortól
Hozzávalók: 1 kisbabára: 100 gramm tisztított saláta 50 gramm tisztított burgonya 1 teáskanál olaj 1 mokkáskanál citromlé
Elkészítés módja
A leveleire szedett salátát folyóvízzel lemossuk, és darabokra tépkedjük. A meghámozott és kockára darabolt burgonyával puhára főzzük. Leszűrjük a főzőlevet, majd áttörjük a főzelékanyagokat, és hozzáadjuk az olajat. Rámérjük a szükséges főzőlevet és állandó gyors keverés mellett visszatesszük takaréklángra, hogy jól összemelegedjen. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével megízesítjük. Kedvelt főzeléke a csecsemőknek. Pulykahúspürével tálalhatjuk. Ajánlott 7 hónapos kortól.
Dietetikus véleménye
Legjobb választás az ételhez a fejes saláta vagy a jégsaláta, mert ezeknek gyenge rostoztuk van, és könnyen emészthetőek.
Nagyobb gyerekek számára is megfelelő lehet az étel. Ekkor tovább ízesíthetjük friss petrezselyemlevéllel, borsikafűvel.
A citrom levét csak az ételkészítés végén adjuk az ételhez. A citromlé értékes hatóanyaga a C-vitamin hőre érzékeny. Bomlási hőmérséklete körülbelül 70-80 fok. Ezen a hőmérsékleten a C-vitamin jelentős része lebomlik. Jó tanács, hogy bármilyen ételt, italt készítünk, csak akkor tegyünk bele citromlevet, amikor már ehető/iható hőmérsékletre hűlt, így juthatunk a legtöbb C-vitaminhoz.
Energia | Fehérje | Szénhidrát | Zsír | Élelmi rost | Só |
96 kcal | 3g | 11g | 4g | 3g | 0,05g |
További receptek a kategoriában
- Egészség
- Utazás
- Hivatalos
- Unoka
Egészség
Játék az unokával
©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja