Unokám fejlődése

recept

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Kategória: Várandós kismamáknak ajánlott ételek

12 hónapos kortól

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Elkészítés módja

A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megszórjuk a tetejét teljes kiőrlésű liszttel, majd néhány percig tovább forraljuk, hogy besűrösödjön.
A maradék olajjal kikenünk egy hőálló üvegtálat, és beleterítünk egy réteslapot úgy, hogy a szélei kilógjanak a tálból. Erre tesszük rá a zöldségek 1/3 részét, majd a kilógó réteslappal a zöldségeket befedjük. Erre még egy sor zöldség jön, és rá egy réteslap, amelynek szintén kilógnak az oldalai. A zöldségek utolsó 1/3-át ráhelyezzük az eddigi 2 rétegre, és ráhajtjuk a kilógó széleket. A tetejére egy réteslapot teszünk. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a joghurttal - ezzel kenjük meg a rétes tetejét. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.

Dietetikus véleménye
A teljes kiőrlésű rétes a hagyományos réteslappal szemben magasabb rosttartalommal és alacsonyabb zsírtartalommal bír.
Főétkezésre és kisétkezésre is egyaránt remek fogás az egész család számára.
Azok a gyerekek is örömmel elfogyasztják, akik nem szeretik túlságosan a zöldségeket, hiszen a lapok közé rejtett túróréteg és a tetejére szórt olvadt sajt elveszi a hangsúlyt a zöldségekről.
A rakott ételeket olyan hozzávalókkal töltsük meg, amelyek az egészségünket támogatják. Ilyen lehet a magas rosttartalommal rendelkező korpák, amelyet vékony rétegben a túró alá szórva szinte észrevétlen marad, viszont az étel rosttartalmát jelentősen megnöveli.

Egy adag étel energia és tápanyagtartalma

Energia Fehérje Szénhidrát Zsír Élelmi rost
480 kcal 28 g 58 g 11 g 6 g 853 mg



  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja



select t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc