Unokám fejlődése

recept

Almán sült csirkecomb kakukkfüves almapürével

Kategória: Sültek

18 hónapos kortól

Hozzávalók: Hozzávalók 4 főre 4 közepes csirkecomb 5 közepes méretű édes alma 3 teáskanál mustár Só, őrölt fehérbors Kakukkfű, oregáno, petrezselyemzöld

Elkészítés módja

Az almák magházát almamagozóval eltávolítjuk, majd meghámozzuk a gyümölcsöket. Ezután fél centis karikákat vágunk belőlük, és egy alufóliával kibélelt tepsibe rétegezzük a karikákat. Erre az almarétegre rakjuk a befűszerezett csirkecombokat, majd alufóliával lefedjük, és 180 fokon körülbelül 30-40 percig sütjük (attól függően, hogy milyen vastagok a combok).
Ha letelt a sülési idő, levesszük a fedő alufóliát, és addig sütjük tovább, amíg aranybarnák nem lesznek a combok. A húst kiszedjük a tepsiből, és félretesszük.
A megsült almaszeleteket kakukkfűvel, mustárral ízesítem, és egy villa segítségével teljesen pépesre töröm.
Tálalhatjuk fél adag barnarizzsel, kölessel, főtt burgonyával vagy burgonyapürével.

Energia Fehérje Szénhidrát Zsír Élelmi rost Nátrium
238 kcal 26,3 g 15,4 g 7,5 g 4,4 g 276,6 mg


Dietetikus véleménye:

Az alma-ágy miatt nem szükséges zsiradékkal kikenni a tepsit, ugyanis az almák megvédik a húst attól, hogy leragadjanak. Mivel nem használunk hozzáadott zsírt/olajat, így óvhatjuk gyermekeinket és magunkat is a felesleges kalóriáktól. (A megsült almát könnyedén el lehet távolítani az alufóliáról, így a mosogatás is egyszerűbb.)

A már jól ismert burgonyapürét úgy dobhatjuk fel, hogy a sült almát hozzákeverjük a burgonyához - így kisebb gyermekeinknek is kedvezhetünk ezekkel a falatokkal. 

Mi magyarok a nemzetközi ajánláshoz képest (5g), háromszor annyi sót fogyasztunk, amely a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kedvez. Már gyermekkorban érdemes oda figyelni arra, hogy az ízérzékelését hogyan alakítjuk, hiszen ebben az életszakaszban megszokott ízeket fogja előnyben részesíteni (nagy valószínűséggel) élete további részében is. Ez a recept jó példát mutat arra, hogy só mentesen, vagy csak nagyon kevés só felhasználása mellett is lehet igazán ízletes ételt készíteni.

A kakukkfüvet sok háztartásban nem ismerik, bár kiválóan illik a szárnyasokhoz. Karakteres íze miatt óvatosan bánjunk vele.

 



További receptek a kategoriában

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja



select t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc